Powered By Blogger

fredag 10 januari 2014

Fredagsgott.

Boken är slut, jag får hitta en ny... Det lär inte bli svårt, huset är fullt av dem!

Tidigt i morse vaknade jag och kom ihåg att det inte fanns nåt bröd framme. Eller var det så att jag kom på det i sömnen och vaknade?
Eftersom det påstås att frukost är viktigaste måltiden gick jag ner för att ta fram ett bröd ur frysen, så att mannen i huset fick med sig mackor till jobbet.

Jag gillar att äta frukost. Problemet är att den tydligen ska intas tidigt på dagen. Det gillar jag inte!

Insåg att det var det sista hembakta brödet som fanns, så jag började (ganska) tidigt idag att sätta en deg.
Att baka bröd är den enda bakformen jag gillar. Tårtor, bullar och småkakor är jag inte särskilt förtjust i, så det gör jag bara om jag "måste". T ex om nån fyller år, eller så...
Jag vet, man kan köpa! Men ibland har man helt enkelt inte haft råd och det är godare med hembakt, trots allt.
Dessutom kan jag vid dessa, numera sällsynta tillfällen som jag känner ansvar för att det finns något att bjuda på till kaffet, känna en viss tillfredsställelse i att ha gjort det själv.

Jag kan till och med (med rätt recept) åstadkomma den enda tårta jag verkligen gillar, nämligen Mocca-tårta!
När min käre fader fyllde 40 fick jag i uppdrag att baka en sån, för det är hans favorittårta med.
Fattig som jag var då, 19 år och nybliven mamma, var det det enda jag kunde bidra med kändes det som.
Den kära modern gav mig ett enklare recept än det jag annars hade gått efter och som jag fått vid 11-12-års ålder av tant Gunda.

Jag försökte 3 gånger att få ihop moccasmeten efter mammas recept. Den skar sig varje gång och vägrade skärpa sig.
Ständigt hungrig bebis gjorde att det blev ont om tid, så jag plockade fram mitt recept och började om från början. Den smeten kunde också skära sig, men gick alltid att få ihop igen.
Nå, det slutade med att pappa fick sin tårta i alla fall!

Som jag sa tidigare gillar jag att baka bröd. Det beror nog mest på att jag gör en mycket "långsam" deg. Då kan jag göra andra saker än att passa tider så noga.
I grunden har jag ett recept på Italienskt lantbröd som jag utgår från, ur ett häfte med bakverk som numera har åtminstone 30 år på nacken.

25 g jäst
4 dl kallt vatten
2 msk olja
och vetemjöl (jag minns inte längre exakta måttet, men det kan ju skilja sig från gång till gång, ändå)
45 min jäsning i bunken och lika länge utbakat, så blir det ett lite segt och håligt bröd.

Har använt mig av detta till pizzabottnar med. Men då jäser det inte en andra gång.

Numera svävar jag iväg och börjar med att hälla kokande vatten över havregryn, rågkross och solrosfrön. Låter det kallna innan jag tillsätter salt, olja, ev kryddor och mjölet.
Idag skojade jag till det med grovhackade hasselnötter.

Jag använder fortfarande 25 g jäst, men mer vätska och låter degen jäsa en timme minst, första gången. Har lärt mig att det blir lagom med 45 min andra gången, annars är risken stor att brödet kollapsar.

Idag blir det fisk och skaldjur till middag, men har inte bestämt hur än.

Hoppas alla har en härlig fredag, nu tittar solen fram till och med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar