Powered By Blogger

söndag 2 februari 2014

Söndag med bröd och soppa.

Idag var det dags att fira mannen "på riktigt", med svärmor som gäst, äntligen!
Vi var på Operan tillsammans nyligen, men julmiddagen uteblev på grund av en jobbig förkylning.
En pigg "tant" som fyller 80 i år. Jag gillar henne och det är aldrig brist på samtalsämnen.
Vi borde verkligen ta till vara på "di gamles" erfarenheter, kunskaper och historier, på allvar. 
Utan vår historia är vi inget. Utan historia och minnen kommer mänskligheten att göra om samma misstag om och om igen. Eller lägga ner en väldig massa tid på att återigen "uppfinna hjulet" till ingen nytta.

Det var första gången hon såg köket sen helrenoveringen och vi fick med beröm godkänt. Allt från den lila tapeten till den ombonade känslan ekluckorna ger. 

Mannen önskade sig en fisk- och skaldjurssoppa och jag tyckte det lät bra, med brytbröd till. 

I soppan:
1 gul lök
1 morot 
1 bit rotselleri
1 bit palsternacka
2 små potatisar
1 bit fänkål
1 bit chili och paprika
Allt skuret i småbitar och fräst i smör/olja utan att ta färg. 

Spad från en burk musslor (200 g)
1 glas vitt vin
1 msk sherry
9 dl vatten
3 msk fond
3 dl grädde och lite pressad lime
Hälls över grönsakerna i grytan och får puttra tills de mjuknat. 
Sila över till en ny kastrull i en finmaskig sil och passera grönsakerna för en lite tjockare konsistens.
Tillsätt:
400 g vit fisk
200 g lax
Låt sjuda 5 minuter
200 g skalade räkor 
120 g musslor (jag använde Icas och glöm inte ta bort "skägget" som känns som Svinto mellan tänderna annars)
Lite hackade grönsaker som ovan för lite färg och krisp om man vill.
Bara låt det hela bli hett och servera med bröd. 

Ny arbetsvecka för dem som har jobb, jag letar vidare... Snart borde det nappa, tycker jag!

Matsedel för veckan är klar och det blir en salig blandning av husman och modernare, precis som jag vill ha det och så länge jag är The Masterchef gör jag "somhelst". 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar