Powered By Blogger

söndag 31 maj 2015

Nanananana, Batman! #bloggg100 #bloggswe

092.
Då har vi överlevt övernattningen, Bob och jag. Jag får väl erkänna att jag var lite orolig huruvida jag skulle bli godkänd, men redan igår kväll deklarerade han att han vill flytta hem till oss, för "ditt hem är det bästa hemmet". Jag tolkar det som ett MVG. Vi var inte helt överens om när läggdags skulle inträffa, men sånt får man räkna med.

Eftersom jag inte är förälder till honom, tycker jag att det är helt okej att muta lite också. Marsch pannkaka i säng, så får du det till frukost, det är väl helt i sin ordning? Funkade ju ganska bra. Klart det tog en stund att somna, han var ju inte hemma. När jag gick upp och la mig sov han dock som en stock och vaknade klockan sju, "-det gör jag alltid", sa han.

Med Batman i huset känner man sig helt trygg
Ja, han sov med den munderingen på!
Det gör ju inte jag, men det var ganska trevligt att vakna av en pigg barnaröst som önskar god morgon. Lite tidigare kände jag en liten hand på kinden, så jag gissar att även han tyckte det var lite mysigt. När vi åt frukost kom då frågan med stort F. "Du har ju giftit dig, varför har du inga barn då?"
Bob var ju vår ringbärare förra året och har tydligen bra koll på hur lång tid en graviditet tar...

Jag sa som det var, att vi är för gamla för att skaffa barn och det accepterade han. Det är en sak att passa vänners barn och våra barnbarn, men en helt annan att ha bebis/barn på heltid. Dessutom har jag ju redan tre vuxna barn, sa jag till honom. Blicken jag fick då var en aning skeptisk, men det väljer jag att tolka som att jag trots allt inte är lastgammal.

Mannens ålder ifrågasattes dock kraftigt, när den kom på tal. "Va?! Då är han ju ännu äldre än min pappa!" Som om han vore antik, eller något? Det är roligt med barn, de säger vad de tänker och tycker. Jag tycker att det är självklart att prata med barn på vuxet vis, givetvis anpassat till barnets ålder, men bebisspråk utvecklar knappast ordförrådet hos någon.

Att lyssna på barn är viktigt, för de har många kloka tankar och insikter. Ibland är de så oerhört mycket smartare än oss vuxna och ifrågasätter ofta gamla konventioner. Med rätta, dessutom.
Jag ser fram emot fler övernattningar med Bob och jag vet att mannen är så avundsjuk på mig. Så småningom får vi kanske låna barnbarnen också. Det ska också bli väldigt trevligt!

Mannen är på väg hem från Umeå, men jag vet inte när han kan väntas anlända. 12 timmar lär det ta, men de måste ju äta på vägen med. Och jag ser hellre att han stannar i Mantorp eller någon annanstans, än fortsätter hem helt slutkörd och riskerar att somna vid ratten. Visste du att de flesta olyckorna sker nära hemmet efter en längre färd, bara för att man slappnar av på "mammas gata"?

Ha en fin söndag och grattis alla mödrar!


lördag 30 maj 2015

Hårklyveri. #blogg100 #bloggswe

091.
Ja, nu är vi snart i mål med detta års bloggutmaning. Jag ska erkänna att jag varit på väg att ge upp några gånger, när vardagen kommit i vägen ganska ordentligt. Konstiga arbetstider och utflykter kräver verkligen sin kvinna. Speciellt när hon hittills vägrat att installera appar i mobilen för att kunna lägga ut när och var som helst. Kommer fundera på det tills nästa år, antagligen...

När jag väl kommit igång brukar det inte vara några problem, ämnena är ju vardagliga och kommer till mig oavsett tid och plats. Jag har inte haft ork att skriva beskrivningar på maten jag lagar, men det är bara att be mig, så fixar jag det i efterhand om det finns sådana önskemål. Kommande vecka ser ut att bli relativt lugn, då kanske jag bättrar mig. Eventuellt.

Jag är nödd och tvungen att besöka Af och ringa till A-kassan igen. Inskriven blir man inte om man inte dyker upp personligen och det kan tyckas motsägelsefullt, för inte är det någon handläggare som vill träffa en för handlingsplanens utformande. Det tar vi per brev efter mailkontakt, så de vill inte precis ha oss där för ofta. Inte gör det någon skillnad heller i långa loppet, så jag är glad att slippa.

Min frisyr ser ut som en sopkvast av den typ som påskkärringar anses flyga på. Jag platsar lätt i Leningrad Cowboys och Boppers kan slänga sig i väggen.


Bildkvalitén är lika usel som ljudet ovan, men du fattar ändå vad jag menar och det är huvudsaken!
Att få ordning på håret är alltså ett måste nästa vecka. Drygt en decimeter lång lugg är det länge sen jag hade, om ens någonsin. Jag påminns varje gång jag måste föna håret om varför jag klippte mig kortkort för 25 år sen. Det tar dyrbar tid att bli snygg. Tid jag kan dra mig i sängen.

Oekonomiskt är det också, för man måste klippa sig regelbundet och så är det ju det där hårkletet också, vilket krävs lite grann av för att få rätt stuns på "lockarna". Jo liksom på sonen så blir håret lockigare med längden, till och med jag hade korkskruvar som liten. Nåja, jag lyckades trassla in tuggummi i dem, så mamma klippte av dem sen var de historia.

Spikrakt har varit kännetecknet, vilket inte uppskattas när håret var bebismjukt och tunt. Stripigt och eländigt såg det ut tills jag började få gråa hår. Fast de är snarare vita och de är tjocka och bra när man ska se längre ut än man är. Jag älskar mina vita hår och önskar det gick lite fortare bara. Tänk så bra att se ut som Marie Fredriksson, fast naturligt liksom?

Nå, för att inte hårdra detta längre avslutar jag med ett klipp med en av mina favoritartister och går och gör precis det han sjunger om. Get it worked on, med Delbert.

Ha en härlig lördag och var rädd om dig!


fredag 29 maj 2015

Tentakler. #blogg100 #bloggswe

090.
Nästan lika förvirrad på vägen hem från jobbet idag. Min kära M frågade om jag hade med mig allt, eftersom jag åkte ifrån mina papper sist gång jag var där. Jajamän, sa jag tvärsäkert. På hemvägen blev jag ändå osäker när jag inte kände min almanacka i handväskan, när jag letade efter något annat. Visst ja, jag la den i påsen med rocken. Neeeej, jag hittade den inte när jag trevade.

Inte förrän jag stannat för att handla och klämt igenom hela påsen noga, kunde jag andas ut. Jag hade rätt från början, allt var med hem. Däremot glömde jag att köpa ny mascara, som jag hade tänkt...
Glömde kolla handlarlistan och missade ingefäran när jag handlade. Listan låg ändå i almanackan. Tror jag ska lägga mig väldigt tidigt ikväll, det känns som en bra idé.

Dessutom ska jag vara barnvakt i morgon och det är inte vem som helst utan den ojämförlige Bob, vilket kräver en skarp hjärna då gossebarnet är sylvass. Jag vet redan nu att det kommer bli oförglömligt. Den ömma modern kommer att äta med oss innan hon måste sova och jobba. Synd att mannen missar detta, men om jag inte gör bort mig fullkomligt, kanske det blir fler gånger...

Mitt kök ser bedrövligt ut, jag måste ta hand om det om jag inte ska få fullständigt psykbryt lagom till frukost imorgon. Katternas alltså. Det är det värsta jag vet, att komma ner till ett kök som är stökigt. Då får jag nästan huvudvärk. Vilket jag sällan har och det är tur för jag blir lite kinkig då. Ont i axel och andra ställen är sånt jag vant mig vid och tänker knappt på det längre, det är stor skillnad.

Maten var synnerligen snabblagad, men många prylar använde jag och eftersom min köksassistent och man inte är hemma måste jag fixa det själv. Måtte han komma hem snart! Det är som jag sagt tidigare lite torftigt utbyte när man konverserar katterna och meningslöst att prata med mig själv.
Jag tittar på "Let's Dance" och bloggar, det är också att kommunicera, eller hur?

Hur maten blev? Jo tack, alldeles utmärkt! Såhär såg det ut och det är lite svårt att skilja på bläckfisken och nudlarna, men det bjuder jag på.


Gott var det i alla fall och katten Compiz kommunicerade tydligt att han höll med, både muntligen och handgripligen. Eller ja, tassligen snarare. En dålig vana han har är att sätta klorna i låret om man inte "självmant" ger honom en smakbit. Dock förstår han ett klart och tydligt rutet nej, så småningom.. Det är tydligen svårare att lära honom än att låta bli systers matskål.

Ha en fin kväll och sov gott!


torsdag 28 maj 2015

Amnesi, lättversionen? #blogg100 #bloggswe

089.
Just nu är mitt minne som ett såll. Jag tittade på föregående inlägg, för att numrera rätt, tog fram rätt sida och ska börja skriva, såklart kom jag inte ihåg vad jag nyss kollade upp. Fast jag har jobbat tio timmar idag, så jag kanske är ursäktad. Jag var på jobbet klockan sju, men det var ingen annan, trots att jag fick ett sms sent igår kväll, att tiden var tillbakaändrad.

Sen råkade jag visst glömma äta lunch, efter fikat vid halv ett. Tur jag hade med en brödbit extra, tänkt att ha till fiskhandlarns soppa. Såvitt jag kan bedöma det, är nyinvigningen en succé. När jag gick hade vi haft 135 receptkunder och så många brukar det inte vara. Presenten till de 200 första kunderna var sånär slut, så jag tror att dagens resultat är med beröm godkänt.

Trots mitt dåliga minne har jag opåkallat vattnat blommorna idag. Även fiskarnas mat är framtagen och Compiz har fått medicin. Det blev aldrig av igår, för när jag skulle lägga mig var de puts väck. Går man ut på altanen brukar de för det mesta dyka upp för en kelstund, men inte när jag behövde det som mest, givetvis. Efter kvällstoaletten gick jag ner igen, men inte en tass, så långt ögat nådde.

Så de var ute inatt och kom in så glatt, när jag öppnade dörren. Sen var det inte tal om att gå ut, vilket de brukar vilja göra efter sin frukost. Dels var det ju väldigt tidigt, dels ville de bara lägga sig och sova efter en utenatt, vilket hör till ovanligheterna. Jag förstår dem, jag jag varit "ute" hela dagen och vill också bara sova nu.

När jag kom hem var jag så frusen och trött att maten var den absoluta prioriteringen. Kylen och frysen är fulla va korrrv, men det kändes inte rätt idag igen. Bacon finns nästan alltid hemma och till min stora glädje hittade jag ett blomkålshuvud, som jag glömt bort att vi hämtade förra helgen. Fräste baconet, lät det rinna av och fortsatte fräsa lök och blomkålsskivor i stekpannan ihop med curry.



I med lite vatten, grädde, vin och sherry, vilken jag kom ihåg att skaffa häromdagen, innan jag tappade minnet. ½ grönsaksbuljongtärning, peppar, gurkmeja, cayenne var allt som behövdes. Tror jag, i alla fall, halvt ihjälsvulten som jag var. Frusen och skakis också, men nu är jag varm och go. I maten förekommer inga lättversioner, hoppas dock att minnesförlusten är "light".

Annat apotek imorgon, det ska bli trevligt, igen!
Nu ska jag ringa bästa Magda, det var länge sen vi pratade, det där livet kommer emellan. Barn, förkylningar, olika faser och vanor, helt enkelt...

Ha en fin kväll och var rädd om kroppen och knoppen!


onsdag 27 maj 2015

Mil etter mil. #blogg100 #bloggswe

088.
Mätarställningen på min bil igår morse:


Jag åkte vid åtta och hämtade son nummer 2 i Kungshamn strax före tio. Målet var Borlänge där son nummer 1 bor (ja, sedan länge) för att uppvakta honom på 30-årsdagen. Hans kära sambo höll detta hemligt för honom, så gissa om han blev förvånad, när vi plötsligt stod i rummet. Vi kunde tyvärr inte stanna så länge på grund av allas våra jobb, men det var värt det, att se hans långa ansikte!

På vägen dit var det broöppning i Lyrestad. Där stannade vi för övrigt till idag för att köpa korv hos vännen Freij. Det är han som gör de enda isterband jag tycker riktigt mycket om. Några andra korvar fick vi också med hem och jag vet att de är goda, för även om det var första besöket där, har vi haft glädjen att äta korvarna tidigare. (Tack!) Väl värt ett besök, om du har vägarna förbi!

Broöppning för Bellevue.

Har troligen de godaste korvarna i landet.

Vi konstaterar också att Örebro och Lindesberg är riktiga regnhålor. Tur för Lindeborna att de har Underbar som kompensation för skitvädret. Något besök blev det dock inte denna gång, men vi tänkte på er både idag och igår. Resten av vägen hem var vädret helt strålande, om än blåsigt.

Liten omväg blev det, förbi päronen innan jag släppte av sonen hemma hos sig. Två tomat- och två squashplantor fick jag med mig hem. Tack så mycket!
Sonen var inte hemma senare än utlovat och jag kom hem för en stund sen. Lång dag, men som sagt värt det! Födelsedagsbarnets min och smörgåstårtan till frukost...

Mätarställning när jag parkerade hemma:



För att du ska slippa räkna kan jag berätta att jag kört 126 mil under denna utflykt. Det känns nu. Mest i nacken, men en god natts sömn på min sköna kudde kommer råda bot på det. Vilket påminner mig om att jag borde gå och lägga mig mycket snart, då jag ska vara på jobbet klockan sju i morgon. Middag hoppar jag över, det finns ju korrrv att äta. Väntar med isterbanden tills mannen är hemma.

Hoppas du haft en fin dag och sov gott!

Ps. Jag syftar på Jan Teigens låt i rubriken, men halvnorska som vi bohusläningar är, så säger vi likadant idag, Peter och jag...

tisdag 26 maj 2015

Det rullar på. #blogg100 #bloggswe

087.
Mayzan väntade på mannen igår, så det blev ett himla skuttande upp och ner ur sängen innan hon insåg att det bara var vi två som skulle sova. Vanedjur är vi uppenbarligen, både katter och tvåbenta.

Mannen rapporterar tre bra kundbesök under gårdagen och idag rullar de vidare norrut. Ja jisses, jag undrar hur många mil det blir innan han är hemma igen? Fast de är ju två som kan turas om att köra, det är en fördel. Det blir en lång väg hem från Umeå i vilket fall som helst.

Ha en fin dag och krama varandra i trafiken!

måndag 25 maj 2015

Fluff med klet? #blogg100 #bloggswe

086.
Jaha, då har mannen åkt iväg på sin promotion-turné. Nu är det katterna och jag en hel vecka. Känns konstigt att komma hem efter mitt möte och inte kunna berätta vad som blev sagt och hur det kändes. Katterna är lite för ointresserade och de ger dessutom ingen återkoppling, så det är ingen idé. Att prata för mig själv är inget kul och ger förutsägbara svar.

Det näst värsta med att mannen är borta är att han tog burken med hårklet med sig. Jag får nog hämta en sån i affären om jag ska se någorlunda presentabel ut de närmaste dagarna. Jag behöver egentligen klippa håret, men det får bli en senare fråga. Det är lite motsägelsefullt egentligen, att jag behöver klet för att fluffa upp frisyren, eller hur?

Vax fungerar bara en dag, sen är håret platt som en pannkaka och örngottet är flottigt. Jag anser att hår mår bäst av så lite tvätt, fön och produkter som möjligt, därför tvättar jag det max varannan dag men helst bara var tredje. Vad vårt klet består av vet jag inte, men det funkar i alla fall för mig. Visste du att håret blir renast och håller bäst om du schamponerar två gånger?

Första omgången för att bli av med hårprodukter, damm och smuts. Kräver bara en liten klick och behöver inte skumma så värst. Nästa schamponering blir mycket mer effektiv och då tar du också en liten klick, för det kommer att skumma rejält, eftersom håret redan är halvrent. Så istället för daglig tvätt med stor klick, kan det räcka med tvätt varannan dag med två små. Sparar tid på morgonen!

Jag är frusen, trots att jag ätit frunch. Det ska bli gott med varm soppa sen. Som vanligt när jag lagar mat blir det lite eller mycket mer än vad som för dagen går åt. Passar utmärkt idag, jag ska ta det lugnt och lägga mig tidigt idag också. Det blir ett fasligt flängande de närmsta dagarna, men det ska bli kul! På torsdag är det nyinvigning i Floda, då ska jag vara på jobbet klockan sju, bara en sån sak...

Lika bra jag tar tag i det som måste göras idag, så jag kan slappa sen.
Ha en fin dag och ta hand om dig!

söndag 24 maj 2015

Profilerad. #blogg100 #bloggswe

085.
Vaknade lite för sent idag, men eftersom vädret ändå var grått och tråkigt gör det inte så mycket. Dagens sysslor är att åka till affären och hämta mat för kommande vecka och det som behövs för fisksoppan vi ska äta med nybakt bröd till ikväll. Tvättmaskinen är igång och det var väl  hela planen. Solen kämpar för att titta fram och det kan bli en fin eftermiddag på altanen.

I morgon ska jag på intervju på Experis. Det är omåttligt spännande att se vad resultatet av detta blir. Om det blir något alls, det finns inga garantier för något, men jag går dit och är mig själv så får vi se om jag anses vara en lämplig kandidat. Jag varken kan eller vill utge mig för något jag inte är, så de får ta mig rätt upp och ner, helt enkelt.

Nu har jag bättrat på min LinkedIn-profil en aning, det kanske kan hjälpa till i jakten på nytt jobb. Det finns fördelar med att frilansa, men också nackdelar. Ekonomisk osäkerhet är en. Jag är väldigt flexibel, men föredrar ett fast och regelbundet schema. Har inget emot att jobba många timmar, men då vill jag ha en längre sammanhängande ledighet.

Halva dagar kan vara okej nån gång ibland, men jag tycker att det är onödigt att ta sig till och från jobbet för att göra fyra-fem timmar, flera gånger i veckan. Då är det något fel på schemat och tillvaratagandet av personalresursen, anser jag.

Ha en fin söndag och var rädd om dig!




lördag 23 maj 2015

Springa varv. #blogg100 #bloggswe

084.
Vilken tur de där "springarna" har med vädret idag. Inte för att jag bryr mig ett dugg om vare sig Göteborgsvarvet eller springning överhuvudtaget, men gott väder tycker jag om. Det har varit lite för mycket regn, åska och hagel på sistone, helt enkelt. Majväder ska vara helt annorlunda mot vad det har varit. Förhoppningsvis innebär det att juni blir så mycket bättre.

Det var också tur att jag ställde klockan igår, för annars hade vi inte hunnit städa och fixa lunch till vännen som kom med tåget för att hämta bilen. Tonårssonen var med och eftersom gossar i den åldern äter som hästar gjorde jag en stor pastasallad. Han var dock för blyg för att äta med oss, så vi får äta sallad till kvällsmat, frukost och lunch i morgon med.

Skojar bara. Vi ska grilla tournedos lite senare och frukost i morgon blir som vanligt frunch, men inte stekt ägg och bacon som vi brukar då. Man får varva de bästa rätterna, så man inte blir less.
Jag vet inte vad vi ska ha till oxfilén, förutom majskolvar. Funderar på att göra fransk potatissallad.
Grönsakerna var inte många och tog slut till nämnda sallad och jag vill inte åka och hämta.

Paviljongen har fått tak och bordet är inoljat. Eftersom altanen behöver skuras väntar vi med att hänga upp väggarna. Det är ganska behagligt därute idag, även om det blåser friska vindar. Det är inte läge att äta utomhus, för maten kommer att kallna innan vi fått i oss mer än tre tuggor. Mat som är tänkt att vara varm tappar snabbt i njutbarhet när den kallnat. Undantaget är spaghetti.

Jag älskar att äta spaghettin när den har antagit rumstemperatur i kastrullen. Ska det bli matlåda gäller det att fixa den omedelbart, för risken är stor att jag mumsar i mig resten när jag har vägarna förbi kastrullen. Och det har jag. Vägarna förbi, alltså.  Gör flera varv, kan man säga.

Dags att börja med potatissalladen.
Ha en fin dag och kväll, med eller utan spring eller ESC!

fredag 22 maj 2015

Lös och ledig. #blogg100 #bloggswe

083.
Jag är tröttare än Trötter. Det var skönt att sluta klockan fem i eftermiddag och åka hem. Mannen hade handlat redan och jag kunde ställa mig och hacka, koka och fixa middagen direkt, under tiden som vi avhandlade vår dag. Som jag har längtat efter att laga mat och att vara ledig. Tar inga påhugg denna helg, jag har gjort en rejäl vecka och ska njuta av ledighet med mannen.

På måndag åker han på turné med början i Linköping och avslut i Umeå på söndag, så det gäller att passa på. Jag själv har ett ganska luftigt schema, så det kan bli lite hursomhelst. Svårt att säga nej till jobb, men det finns ibland sånt som är viktigare att göra. Vi får se när, om och hur saker och ting kommer att bli. Mycket hänger på min övertalningsförmåga...

Jag hade så många uppslag till dagens inlägg tidigare idag, men de är borta nu. För lite sömn och viss frustration har skingrat alla idéer och inspiration. Därmed inte sagt att jag är arg eller irriterad, bara trött och en aning besviken på människor som ser dåligt, både bildligt och bokstavligt. Vet inte om det är min sak att påpeka kaoset i hyllorna, eller att behöva läsa högt vad som står på skärmen.

Det finns annat som jag har synpunkter på, men jag tar det en annan dag. Nu ska jag bara vara positiv och ha det riktigt gott hela helgen och jag hoppas du gör detsamma.

Torsk i Eklanda.
Recept får du be om, jag orkar inte skriva upp det här och nu. Natti!


torsdag 21 maj 2015

Närvaro. #blogg100 #bloggswe

082.
Var tvungen att läsa vad jag skrivit innan jag på påbörjar detta inlägg. Är helt snurrig i mössan, eller "knäck i kolan", alternativt "blask i melonen" som min morfar hade beskrivit det. Jobbade 14-22 igår och det var så hysteriskt mycket att göra att jag inte hann med mer än kanske fem backar mellan kunderna. Den som tror det är osvettigt att jobba på apotek, har fel.

Vissa apotek är i och för sig kylskåpskalla, så då är det verkligen en fördel att springa runt som ett skållat troll, men ett normaltempererat apotek och ensam i egenvården, då blir man överhettad och närapå skållad på riktigt. Vattenflaska är icke tillåten i kunders närvaro, så risken är att man blir uttorkad innan dagen är slut, dessutom.

Eftersom jag är "timmis" så är det ingen som bryr sig nämnvärt om arbetsregler. Därför började jag arbetsdagen redan klockan nio idag. Eller snarare kvart över, för även om jag min vana trogen, startar i god tid så ville makterna inte att jag skulle få en smakstart idag. Det tog mig en halvtimme att ta mig genom stan och resten av resan tog en kvart. Knappt.

Kampanj och prislappar fram till lunch, därefter lagerplatser och hållbarhet. Ingen drift för mig, var det sagt, men det blir sällan som man tänker sig. Bokad imorgon på annan plats igen då och arbetstiden alldeles nyss ändrad från 9-17 till 8-17. Klart man ställer upp, eller låter jag mig bara utnyttjas? Låt oss säga såhär, alla tjänar på det, för tillfället...

Jag visste inte riktigt var jag hade mannen när jag slutade idag, så jag ringde upp honom. Han var på Willy's och fixade middagsmaten. Inte hade jag räknat med att han hade kommit hem från de djupa Smålandsskogarna redan och råddade middag, så jag blev jätteglad! Förutom det är jag glad för att mannen känner att han har lite luft under vingarna och att kunderna är positiva.

Ringde ett annat samtal efter hemkomst och det var synnerligen trevligt att prata med min förste svärfar en stund. Han har gått igenom en större operation för en tid sedan och jag ville veta hur det var med honom. Läget är under kontroll, fast det innebär ju förstås att han måste lägga band på sig, vilket inte är hans bästa gren. Nästa gång jag är hemma ska jag hälsa på och krama om honom.

Vilket osökt får mig att tänka på min andre svärfar, som jag också tycker väldigt mycket om. Nu blir det nödvändigt att höra av sig till honom med. Min tredje svärfar har jag tyvärr aldrig träffat, men jag vet att han håller ett öga på oss, eller mig kanske. Fast jag vet att vi hade trivts ihop och ja, han har kollat upp mig. I början, men inte lika ofta nu, så jag är nog godkänd.

Läggdags snart om jag ska orka upp i morgon. Pastan med vitlök, persilja, prosciutto och äggula la sig som bomull i magen och jag är behagligt mätt, men obehagligt trött. Imorgon ska jag laga fisk, för att det är så gott och för att det var länge sen. Den snabbgravade laxen sist var en himmelsk upplevelse och ska snart göras om, dock med annan smaksättare än flädersaft och citron.

Sov gott och ta hand om dig, samt krama varandra i trafiken!

onsdag 20 maj 2015

Kortkort. #blogg100 #bloggswe

081.
Väldigt mycket att hinna med idag. Ringa L, ringa Af, hämta bil på KVD, laga mat och jobba kväll.
Bilen är till en vän som inte kan hämta själv, så mannen blev inkopplad och därmed även jag. Detta inlägg blir således rekordkort, för jag kan ju inte hoppa av blogg100, så nära målet.

Har fortfarande inte en blekaste aning om vad jag ska laga till lunch, det kan bli korv även om vi åt det i förrgår. Det finns spetskål hemma och funderar på att göra en stuvning på den. Med kummin, det är gott!

Ha en fin dag och var rädd om dig!

tisdag 19 maj 2015

Livsviktig planering. #blogg100 #bloggswe

080.
Sent igår kväll fick jag en förfrågan om jobb. Jag bokade det förstås, jag behöver alla timmar jag kan få. På jobbet var det kaos när jag kom, hela havet stormar liksom. Massor med ouppackade backar och alla Sveriges apotek hade drabbats av något centralstyrt datafel, så e-recepten gick inte att komma åt. Kunderna var ledsna, arga, uppgivna i vissa fall, medan en del ryckte på axlarna.

I varje fall jag skulle aldrig komma på tanken att hämta ut ny medicin samma dag eller dagen efter jag tog sista dosen av mina mediciner. Visst händer det att jag glömmer min allergimedicin, men aldrig min astma- eller hjärtmedicin. Där ser jag till att ha minst en vecka kvar innan den tar slut. Insulin och andra livsviktiga mediciner, hur kan man riskera att inte ha dem hemma?

Det räcker med ett strömavbrott, så kommer man inte åt något. Är det en bug i systemet är resultatet detsamma. Leveransproblem är en annan orsak. Då måste man kontakta sin läkare för att diskutera likvärdig medicin och alla vet ju hur lätt det är att komma fram till sin doktor? Är det en medicin som "bara finns här", vore det kanske idé att vara ute i god tid, för tänk om det är fler som behöver den?

Någon veckas framförhållning är väl inte för mycket begärt? Kan det bero på att tillgängligheten har skämt bort oss så till den milda grad, i en storstad som denna? Jag är inte uppväxt här, utan har fått planera för att handla och ha saker hemma, när de behövts. Att behöva åka 2-5 mil, för att jag glömt beställa eller köpa något, det fanns inte på kartan. Inte ens 1 kilometer nu, när jag bor här.

Åka tvärs över stan för att mitt hemma-apotek råkar ha slut på den, för mig livsviktiga, medicinen för att jag inte har bättre koll, nej aldrig! Att sen bli arg för att den är slut, det är ju så befängt att jag baxnar. Nu råkar ju personalen vara ett ovanligt tolerant och luttrat släkte, så de höjer knappt på ögonbrynet för en utskällning vilken kunden rimligen borde ge sig själv.

Nå, jag är bokad imorgon också, liksom på torsdag. Olika ställen bara och på fredag är jag bokningsbar, åtminstone i skrivande stund. På måndag blir det spännande, för då ska jag på intervju hos D på Experis. Fast i sanningens namn är det väl mer spännande vad det kan leda till. Kanske hamnar jag i en helt annan bransch till slut?

Utmaningar ska man ta tillvara på, de leder till nya erfarenheter och lärdomar och sådana kan man inte få för mycket av. Jag hade inte varit där jag är idag, om jag inte tagit den dåvarande RC:ns utmaning i Nordby. Hade kanske inte träffat min man och det hade ju varit synd. Väldigt synd, faktiskt. Jag hade inte fått lära känna bästa Joss, eller de andra heller.

Å andra sidan hade jag kanske inte fått astma. Jag är nämligen helt övertygad om att jag jobbade mig så intill utmattningens gräns att mitt immunförsvar fick sig en knäck och larmade vilt att det var dags att lugna ner sig. Som alltid kommer reaktionen när det börjar lugna ner sig och riktigt dålig blev jag inte förrän jag lämnat den arbetsplatsen. Bra läkare och daglig medicin gör att jag mår prima nu.

Det enda jag saknar är 42 miljoner på kontot, eller åtminstone ett fast jobb, men det kommer. Vilken dag som helst...

Mannen stod för maten idag med. Igår fick jag risotto och god korrrv. Idag serverade han kyckling med ris och sweet chili-sås. Gott! Imorgon får vi äta lunch ihop, istället för middag. Vet inte vad än, men det ordnar sig. Jag hade inte räknat med jobb, därför rasade hela matplanen som ett korthus, får tänka om lite. Framförhållning var det ja... Nu soffhäng innan det blir dags att krama kudden.

Ha det gott och lev väl!

måndag 18 maj 2015

Huvudbry. #blogg100 #bloggswe

079.
Kampanjdagar är bråda dagar och mer eller mindre svåra att rådda. Större apotek har fördelen att ha sina kampanjbord på insidan jalusierna och behöver inte flytta på alla pinaler varje kväll. Det är inte helt lätt att duka upp läckerbitar, när allt ska kunna flyttas snabbt och lätt varje morgon och kväll. Allt kampanjmaterial som gäller sånt som inte finns i sortimentet, vad gör man med det?

Sen var det ju varor som skulle tas om hand och datum som jag bara känner måste blir rätt. Det är inte roligt med en kilometerlång hållbarhetslista, nämligen. Så jag tar det pö om pö. För jag ska ju tillbaka och det ska bli jätteroligt. Har ju Sköna Marie, både som arbetskamrat och på fötterna. Det är viktigt att ha bra på fötterna, men härliga kollegor är ännu bättre.

På eftermiddagen fick jag en lätt huvudvärk, det brukar jag aldrig ha. Även om lunchen blev senare än vanligt (jag skulle ju bara...) så hade jag ätit frukost i två omgångar och druckit mycket vatten. Inget kunde förklara varför den bara fanns där, förrän jag kom hem och fick höra om en tragisk händelse, som påverkade mannen mycket. Chock och sorg och jag vet inte vad.

När jag fått höra denna sorgliga nyhet släppte huvudvärken. Det låter kanske flummigt, men jag tror faktiskt att jag förnam mannens förvirrade känslor och när jag förstod varför, så försvann min värk. Nu känner jag bara sorg och en önskan att bistå de drabbade på vilket sätt de än finner lämpligt. En lätt väg ut för den enskilde skapar så fruktansvärda konsekvenser för de efterlevande.

Alla obesvarade frågor man måste leva med, kanske resten av sitt liv. Skuldkänslor, som i de allra flesta fall är totalt obefogade, men ändå ligger och maler. Det är egoistiskt att ta sitt liv. Det finns hjälp att få när livet är eländigt, det ska aldrig behöva gå så långt. Jag har själv fått ta hjälp av psykolog för att komma över elände och en väldig massa otur när jag tänker.

Oavsett orsak till varför man mår dåligt, det finns hjälp att få, när det känns tungt och svårt. Vissa saker är lättare att yppa till en utomstående, eftersom han eller hon inte är känslomässigt engagerad.
Familj och vänner i alla ära, men de blir ofta förskräckta, chockade, vill trösta, hämnas och/eller peppa. I all välmening förstås, men det är inte det som får en att tänka om och rätt på saken.

Det är ett jävla jobb som ligger framför en och åtminstone jag blev så arg och besviken på min psykolog, för att han inte berättade hur jag skulle tänka och bete mig. Jag var nära att ge upp, ville inte gå dit, för jag blev helt slut av alla tankar och känslor. Dessutom fick jag hemläxa! Jag skulle tänka på vem som är viktigast i mitt liv. Det tog ett tag innan jag fattade vem det var...

Ha en fin kväll och var som vanligt rädd om dig själv, för du är den viktigaste i ditt liv. Var rädd om, respektera och ta hänsyn till de som finns i din närhet.

söndag 17 maj 2015

Fingerfärdig. #blogg100 #bloggswe

078.
Oj, vad hände?! Det blev visst en riktig sovmorgon idag, men jag antar att de sista dagarna med ovanligt tidiga morgnar tog ut sin rätt. Att vi kom i säng väldigt sent inatt har kanske en viss inverkan också. Hoppla, så det kan bli! Musikafton blev det och viss fingergympa för att kolla om min vänsterhand verkligen är så hopplös som jag upplevt den i alla år. Det är den inte...

Kan du vika ner finger för finger, utom tummen som ska vara orörlig? Börja med pekfingern. Inte det lättaste, eller hur? Kan du sen räta ut dem, fast i omvänd ordning? Lillfinger och ringfinger vill verkligen kila stadigt och viker knappt från varandras sida, men det går att tvinga dem med lite (mycket) viljestyrka och envishet, vilket jag har.

Försök sen att göra samma övning åt andra hållet. Det vill säga fingrarna utsträckta och vik ner lillfingern först och de övriga, en i taget. Mycket svårare, tycker jag, men det går det med. Ja, det är sånt vi roar oss med så vi glömmer gå och lägga oss. Lyssnade på och studerade BB Kings unika vibratoteknik också, det var väl där vi blev inspirerade till fingerövningarna.

Ingen ko på isen, mannen fixade brunch medan jag bytte sängkläder och dammsög övervåningen, så ordningen är i det närmaste återställd. Lite nytta får det bli gjort på helgen, för ingen vet hur kommande vecka ter sig. Kan bli mycket eller lite bokningar och jag är då inte sugen på att städa efter ett niotimmarspass varken imorgon eller någon annan dag.

Jag behöver tanka min "Prescious" innan jag åker till Åsa imorgon, Helst inte på morgonen, så jag slänger väl in lite saker ÅV-saker och frigör golvyta i hallen redan idag. Och tankar, förstås. När jag ändå är ute och far, ska jag kanske passa på att handla för veckans middagar, vilket innebär att vi får skriva en matlista. Nu känner jag mig oerhört effektiv och strategisk.

Tvättmaskinen är tydligen färdig med sitt jobb, så jag får väl göra något åt tvätten som Inga glömt att ta hand om i torktumlaren. Sängkläderna måste gå i tumlaren, annars är det lika mycket katthår kvar som innan tvätt. Annars är det inte så ofta den används, men den är bra att ha till sånt som tar plats och av ovan nämnda skäl. Särskilt Compiz har hullingar på sina strån och de försvinner inte så lätt.

För övrigt blir det lasagne till middag idag och det är ju alltid gott!

Grattis alla norrmän samt dotter och måg på bröllopsdagen!
Ha en härlig söndag och var rädda om varann!




lördag 16 maj 2015

Herbivor? #blogg100 #bloggswe

077.
Vaknade till lite grann när mannen kom hem inatt, men somnade snabbt om. När klockan var halv åtta var det dock omöjligt. Hämtade kaffe och tidning, satte mig bekvämt tillrätta i sängen och njöt. Mayzan kom tillbaka till sängen och la sig tätt intill. Mannen sov djupt och det unnade jag honom, så gardinerna fick hänga kvar och min sänglampa riktade jag så den inte skulle störa så mycket.

Visst kunde jag ha satt mig i soffan nere för att inte störa alls, men jag är ju så förtjust i min morgonrutin. Med gardinerna fördragna slapp jag dessutom se de gråa skyarna utanför. Så typiskt att det blir tråkväder när vi är lediga och vill vara ute. Möblerna ska avtäckas, altanen skuras, paviljongen monteras och så ska det väl rensas i nån rabatt också. Mindre kul syssla, men...

Istället ska jag roa mig med att laga mat. Det blir snabbgravad lax enligt ett av recepten i Buffé nr 3. Fyra timmar ska det ta och resultatet lär vara makalöst bra. Självklart är denna metod bara för det som ska ätas samma dag eller möjligen dagen efter, för den konserverande effekten uteblir förstås när tiden är så kort. Återkommer med smakrapport i ämnet.

Gårdagens kvällsmat såg ut såhär:

Svampinjoner, sparris, selleri, chili, grädde, vitt vin och sherry. Garnityret är givetvis ramslök. 
Smakade väldigt gott och såhär såg katten ut, när han inte boxade mig med tassen för att få en smakbit:

Vegetarian?
Jag som trodde att katter är mer karnivorer än herbivorer. Han åt upp en bit sparris, en bit svamp och en makaron. Skålen slickade han helt ren, så det var väl såsen han ville åt egentligen, vilket tyder på god smak och en viss likhet med sin husslav. Mannen är också mycket förtjust i sås och det är ju tacksamt att göra sig lite extra "besvär" då. Mitt enklaste trick är sherry, som funkar till allt.

Ostronsås är väldigt bra att ha till hands i kylen, liksom fisksås. Sardeller kan förgylla mycket och inte ens den mest fiskhatande personen kan avslöja den ingrediensen. Alltid riktig grädde och cf. Aldrig i köttfärssåsen dock, där ska det bara vara tomater och vin, sherry och/eller portvin, samt en nypa socker. Eller en klick ketchup, om vi har det hemma.

Ojoj, jag börjar bli lite sugen, trots två kokta ägg och en skinkmacka till frukost, för inte så länge sen, om jag ska vara uppriktig. Du vet väl hur jag är vid detta laget och jobbar jag inte så är helgen vikt för att ha det lugnt och stilla. Det tycker jag att jag behöver för att fungera bäst. Därmed inte sagt att jag måste sitta och uggla hela tiden under korkeken.

Undrar vad jag ska laga till middag i morgon, förresten?

Ha en härlig lördag och var rädd om dig!





fredag 15 maj 2015

Vad var det jag sa? #blogg100 #bloggswe

076.
Så varmt välkomnad var det länge sen jag blev, som jag blev i Åsa idag. Trycket på apotekspersonalen var extremt högt innan Kristi Flygare, så det fanns väldigt mycket varor att packa upp. Det gällde att hålla reda på de olika listorna och backarna. Jag var klar med alltihop strax innan dagens skörd anlände. Tanken var att jag skulle sluta fyra, men jag körde en timme till i farten.

Ny kampanj på måndag, därför bad B mig komma då också. Min plan är att fixa kampanjborden och övriga hyllor på förmiddagen, plocka det de andra inte hunnit och gå igenom listor med utgångna varor och hållbarhet på eftermiddagen. Hur låter det tycker du, M? Ska hursomhelst bli roligt att ses igen, oavsett om min plan godkänns eller ej.

Mannen är iväg och giggar, som "vanligt" är det en MC-festivitet, fast denna gång en bra bit från stan och de vanliga lokalerna. Tyvärr har en av medlemmarna i bandet återigen blivit utsatt för inbrott natten till idag. Så noga skurkarna gick igenom hela stället förra gången, tog de säkert foto på sånt det inte visste vad det var, för att sedan återkomma och kapa resten. Det är min teori, tills annat bevisas.

Jag är övertygad om att det är ett beställningsjobb, för utan att ha varit på plats själv, finns det inget som tyder på vilken verksamhet som bedrivs där. Det har jag från en säker källa. Jag blir så ledsen för hans skull, det förtjänar han inte. Man kan tycka att polisen borde ha span på stället efter en sån här sak, men de har väl andra prioriteringar i andra stadsdelar, kantänka?

Funderar på vad jag ska koka ihop till kvällsmat för mig. Är inte jättehungrig, åt en stor portion av lördagens rester till lunch. Det var i och för sig spättarullader och av fisk blir man snart sugen igen. Dock tror jag att jag motade Olle i grind genom att äta en kiwi till efterrätt. Och en liten bit fudge, det må jag erkänna. Fast lite mer i magen bör jag nog ha idag. Suktar lite efter pasta...

Ost är också gott. Ostsås med baconströssel? Mmm, låter bra. Kan ju köra veggo-stuk också, bara för att ha gjort det denna veckan. Bäst att jag ger mig ut i köket och botaniserar så att jag kan ha en riktigt högtidsstund framför TV:n och Let's Dance. Missade det förra veckan av någon anledning. Kan ha varit för att mannen fintade bort mig med sina moules marinières...

Ha en fin kväll och fortsatt god helg!

torsdag 14 maj 2015

Omskolning. #blogg100 #bloggswe

075.
Tänk att jag var lite orolig för hur jag skulle klara av blogg100-utmaningen i år. Det har ju gått bra, men det är en liten bit kvar. Allt kan hända. Det märks att läsarna är färre när inläggen kommer senare på dagen. Idealet verkar vara att posta dem strax före lunch. Eller så är jag inte så intressant att läsa längre, fast det spelar ingen roll. Jag skriver för att jag mår bra av det.

Mannen kom hem igår kväll efter en informationsresa till kunder runt Vänern. Mottagandet har varit mycket bra, så framtiden ser ljus ut. Nästa vecka blir det en dagstur till djupaste Småland och veckan därpå blir det många presumtiva kunder som får besök. Ända upp till Umeå ska de innan han kommer hem på söndag eller måndag. Gräsänka en hel vecka alltså.

"Ojoj, hur ska det gå, sa svärmor. Fast du kanske tycker det ska bli skönt?" (blink) Jag är den sortens människor som klarar sig alldeles utmärkt på egen hand så ja, det kan vara bra att vara själv ett tag. Missförstå mig rätt, jag är inte trött på mannen på något sätt, men ibland är det bra att vara ifrån varandra, så man inte börjar ta den andre för givet. Dessutom jobbar han ju hemifrån...

Jag har inte så mycket jobb inbokat de närmaste två veckorna, än. Det kan det ju snart bli ändring på i och för sig. Att gå hemma båda två kan lätt bli lite för mycket av det goda, eftersom vi har samma behov av egen tid. När mannen dessutom än så länge har kontoret i köket, känner jag mig i vägen om jag ska baka bröd eller laga mat. Det ska såklart bli ändring på det, ska bara...

Vi besökte alltså svärmor idag. Hon har ramslök i rabatten och de är på väg att ta överhanden, så vi befriade henne från en del. Hoppas innerligt att de tar sig där jag planerat att de ska växa, nämligen runt syrenen som får en skön och tät marktäckare nedanför, om det går som jag vill. Mannen är den med gröna fingrar i familjen, så han grejar och påtar. Jag är den som planerar, inte gör...

Det gäller ju bara växter, förstås. Just nu skriver jag ju, till exempel. Samt bakar bröd och förbereder maten. Dessutom vill jag till mitt försvar påpeka att jag rensat i jordgubbskrukorna redan och att mannen klippt gräset. Då får jag inte vara utomhus, om jag inte vill riskera ett kraftigt astmaanfall och förstöra denna underbara dag.

När det är klart med allt därute ska grillen tändas och det blir högrev med majskolvar, svampspett, squash och en cf-röra med, håll i dig nu, ramslök! Synnerligen otippat, va? Svärmor hade redan plockat en påse med de spädaste bladen till oss, så dem får vi ju göra något bra med. Jag gillar verkligen min svärmor. Hon fick hembakt bröd och hemlagrad ost i utbyte.

Nu är det dags att fortsätta med bakandet och lagandet.
Ha en fin dag och njut av solen och allt annat gott i livet!


onsdag 13 maj 2015

Barnvakt? Ja tack! #blogg100 #bloggswe

074.
Idag är det inte vilken dag som helst. För 26 år sedan föddes min dotter och jag åker hem till henne för att gratulera. Hade egentligen tänkt åka upp redan igår, men jobbade ju så det blir en snabbvisit.
Min tanke var att ha sovmorgon ända till halv åtta, men vaknade halv sju. Inte gick det att somna om när fåglarna fått pippi därute, heller.

Katterna ville ha frukost och jag tänkte läsa GP länge och väl. Ve och fasa, ingen tidning i brevlådan, fast klockan närmade sig sju! Det blev korsord istället till kaffet, intaget i sängen förstås. Finns ingen anledning att vända upp och ner på morgonrutinerna helt och hållet. Jag har hunnit bli ganska hungrig, så det blir snart frukost också. Ska bara...

Blommorna på äppleträdet börjar slå ut. Där vi bodde när barnen var små fanns det också ett äppleträd som stod i full blom antingen när dottern eller äldste sonen fyllde år. Det är bara två veckor mellan deras födelsedagar. och nästan fyra år. En del höjda ögonbryn har det blivit över det, men hon var välplanerad. Sen var det bra och jag har inte haft någon önskan efter fler barn sen dess.

Däremot flörtar jag ohämmat med alla barn och är gärna barnvakt. Både till kusinbarn och barnbarn och vänners barn. Då får man en lagom dos av dem och påminns om hur viktigt det är att ha ett öppet sinne och att själv bevara sitt eget barnasinne. Jag är kanske inte världens bästa lekkamrat, men jag har tålamod, fantasi och humor och är en riktigt bra sagoboksläsare.

Jag skulle till och med tänka mig att baka en kaka för barnens skull, för att det är viktigt att göra riktiga saker vid tidig ålder och självklart får barnen vara med och laga maten. Däremot är jag inte villig att lämna över skeden till små barn innan de kan hantera den någotsånär säkert. För att städa är inte en syssla jag uppskattar, vare sig med eller utan deltagande barn.

Nu skriker magen efter mat, så det är bäst att jag tystar den.
Ha en fin dag och tänk på barnen i Nepal, skicka gärna en slant på: Bg 772-9668
De behöver all hjälp de kan få!

tisdag 12 maj 2015

Gräsänkan "görsomhelst". #blogg100 #bloggswe

073.
Jag hade sovmorgon idag, ändå var jag sen till jobbet. Inte för sen, vad tror du om mig, men bara fem minuter före utsatt tid. Compiz ville gå ut och eftersom hans manlige tjänare helst ser att katterna är inne när vi är borta, så de verkligen kan dansa på borden; försökte jag locka in honom, men se det gick icke! Han var lika glad som vanligt, när jag kom hem och släppte in honom. Katten alltså.

Vi har klarat av mat- och medicinrutinerna, samt goset. Således har jag inte fallit i onåd, trots regnvädret och rusket idag. De har en kattkoja att hålla sig torra i och ja, katter har päls så de fryser inte såhär års i alla fall. Nu ligger han och sover, medan systern är ute och patrullerar efter att ha sovit största delen av dagen, misstänker jag.

Jag är med andra ord gräsänka och "görsomhelst". Mannen är ute på turné bland presumtiva kunder och har låtit rapportera att allt är väl och kunderna positiva. Det låter fint och jag är övertygad om att det kommer att låta ännu bättre imorgon, när han kommer hem. De vet ju vem de har att göra med och är man en av Sveriges kanske tre vassaste inom gebitet, så är man. Jag säger den bäste!

Det blir rester till middag för mig idag. Spareribs och coleslaw från häromdagen. Det måste ha varit söndagen, väl? Jag känner att det var rätt beslut att inte jobba i morgon, utan bara ägna mig åt dottern som fyller år och barnbarnen. Har lärt mig ännu mer idag och helt undan handledning. Är mäkta nöjd med det och tänker att någon hade ganska mycket otur när den tänkte.

För övrigt ska jag lägga mig tidigt, ta med ett gäng korsordstidningar upp i sängen, åtminstone. Vill bara ha lugn och ro, stänga ute allt ljud och vila hjärnan. Att lösa korsord är meditation som du vet, om du följt mig ett tag. Fast det får inte vara för lätta, för då skriver jag automatiskt och tänker på annat. Då blir det fel avkoppling eller ingen alls.

Ha en fin kväll och gör sånt du tycker om för att koppla ner och av. Dig som jobbar ikväll och inatt önskar jag en rofylld morgondag.

PS. "Görsomhelst" är ett uttryck en av mina söner hade när han var olydig (enligt mig) och markerade en egen vilja. Det betyder med andra ord "jag gör som jag vill".

måndag 11 maj 2015

Efterlysning. #blogg100 #bloggswe

072.
Jag är ledsen och arg å mannens och hans spelkamraters vägnar. Det har varit inbrott i replokalen, givetvis när mannen för en gångs skull lämnar guran efter repet igår, bara för att de skulle göra det idag med. Polisen har varit där och dokumenterat förödelsen, samt letat fingeravtryck. Flera instrument försvann, men trumsetet stod kvar liksom ett antal förstärkare och mixerbord.

Man undrar ju om det är ett beställningsjobb då och om de kommer tillbaka efter resten? Mannens gitarr har en ganska ovanlig färg i Sverige. Detta är vad du kan hålla utkik efter om du är i branschen själv eller känner någon som är det:

Fender Stratocaster 2003, Mexico, i färgen Burgundy Mist (rosalila)
Serienummer; MZ2125964, nästan nytt Fender tweedcase.

Själv har jag slitit hårt med lagerplatser och annat idag. Det ena datasystemet fungerade inte alls, så det var lite meckigare att hitta sakerna för mina kollegor, men jag kan nog hela planogrammet vid detta laget, så de får fråga mig. Jag ska tillbaka i morgon, för prislapparna kunde jag inte skriva ut och det finns fortfarande saker som ska byta lagerplats.

Inte fick vi varor heller, på grund av störningarna i systemet, så det lär komma drivor av backar i morgon eftermiddag. Ska bli spännande att se hur mycket det blir och hur mycket vi hinner få upp.
Jag hittar inte så många "hål" i hyllorna, så vi har nog fått hem det mesta som ska finnas. Men det har kommit saker som inte finns i planogrammen och dessutom inte har funnits på större apotek.
Kan det vara någon som har knappat in fel varunummer? Det blir en senare fråga, huvudsaken är att vi får ordning på det som ska finnas och med rätt prislapp.

Nu är det dags för kvällsmat. Det blir ostar och antipasti.
Ha en fin kväll och tänk på karma...

söndag 10 maj 2015

Myror i brallan? #blogg100 #bloggswe

071.
Vaknade av att kattdamen som äger huset ville ha mat. Det mulna vädret gav ingen ledtråd om hur hur mycket klockan var och jag kunde inte tänka mig att den var mer än sju. Fast den var nio, nästan.
Eftersom mannen skulle iväg till Fuzz-mässan idag igen, var det lika bra att hämta kaffe och tidning, samt utfodra de fyrbenta.

Den gode vännen T ringde och avtalade tid för upphämtning och jag fick snabbt rådda en stadig frukost, för middagen lär bli en sen historia då mannen ska repa i kvällingen. Själv bestämde jag mig för att stanna hemma och egenvårda mig. Inte bara förstås, klädvård är av nöden också. Klädkoden på jobbet är svarta byxor och jag har ett par, så de tvättas två gånger i veckan.

Jag börjar misstänka att de innehåller något som ger mig de vansinnigt kliande utslagen på baklåren. Sen jag tog av dem i fredags kväll, sprayat mig med "mineralvattnet" har det inte kliat alls. Men varje dag på hemvägen har det börjat klia så kopiöst att jag nästan varit gråtfärdig. Har använt andra byxor under helgen och inte en enda gång har jag känt något kli.

Eftersom jag inte ska delta i driften imorgon tänkte jag först strunta i arbetskläderna, men ska kanske göra ett test ändå. Får jag klåda igen måste det bero på byxorna och då ska jag reklamera dem. Jag fattar inte vad det annars skulle kunna vara. Jag tvättar ju alla byxor med samma tvättmedel, därför kan det inte vara det som är orsaken, svarta underkläder och sockar sitter ju ännu närmre också.

Det var ett fasligt sjå att ta hand om all fisk jag köpte igår. Detta är vad som blev över av middagen:


Gratäng med ramslök i botten, rödtungan saltad, pepprad och ihoprullad med skinnsidan inåt, annars spricker filéerna. Strössel av finhackad morot, palsternacka, fänkål och selleri. Såsen gjorde jag på morot, palsternacka, fänkål, ramslöksstjälkar, schalottenlök, fiskbuljong, vitt vin, sherry, grädde och cf. Lite ostron- och fisksås också. Silade bort grönsakerna som gjort sitt. Fick så mycket beröm av mannen, att hälften varit nog, men visst blir jag glad för att min matlagning uppskattas!

Idag blir det spareribs, så småningom. Funderar på att förkoka dem i en mustig buljong och bara grilla på dem lite snabbt, antingen ute eller inne. En god bulgurröra till kanske? Jag är fortfarande mätt efter bacon, ägg och korv till frukosten, så jag är inte så inspirerad än. Ska sätta mig och bläddra i receptskatten, då kommer jag säkert på något bra tillbehör.

Ha en skön söndag och glöm inte ta hand om dig själv, samt dina nära och kära!





lördag 9 maj 2015

Shopaholic? #blogg100 #bloggswe

070.
De pratade så länge igår, mannen och systersonen, att jag sa god natt och gick och la mig. Vaknade av mig själv vid nio och det betyder att jag sovit många timmar och väldigt gott. Hämtade kaffe och GP till oss och kröp ner i sängen igen. Precis vad jag behövde. Bestämde mig för att vila huvudet och inte delta på mässan, trots att jag säkert hade fått träffa flera goda vänner där.

Körde mannen dit och hämtar honom när och om han får nog. Det är inget grillväder idag, så spareribsen får vänta tills i morgon eller en annan dag. Kände att det var länge sen vi åt fisk, så jag åkte och hämtade det. Det blev både torsk, rödtunga och lax. Hoppsan!


Jag shoppade visst loss ordentligt idag. Nu fyller jag frysen, så finns det när andan faller på. Ingen kan beskylla mig för att shoppa onödiga och onyttiga saker i alla fall!

Nu är ju det stora problemet att bestämma sig för vad jag ska tillaga idag och hur. Ett angenämt besvär förvisso, men nog så svårt. Det finns ju så mycket att göra och allt är gott. Jag lutar åt att göra en gratäng med rödtungerullader. Ett kilo filéer blir mycket gratäng och det är bra mat för lunchlådor. Pressad potatis och lite grönt till och mycket sås, förstås.

Torsken och laxen är det så mycket av att jag måste dela upp dem till flera tillfällen. Nån bit ska nog rimmas, någon kanske gravas, några paneras och stekas, andra kanske blir soppa. Det vattnas i munnen när jag tänker på alla goda rätter vi har att se fram emot. Märker att Compiz också ser fram emot att jag ska ta hand om firrarna.

Han vankar mellan köksbänken och min fåtölj där jag sitter och skriver. Då har han ändå fått lite rökt lax redan. Jag var väldigt hungrig när jag kom hem och gjorde en macka till mig. Den ständigt hungrige katten tyckte att han skulle ha en egen, men det vore nog inte så bra för honom. Mayzan är inte alls lika intresserad och ratade till och med musslorna helt och hållet igår.

Bäst att ta itu med fisken då, innan mannen ringer och vill bli hämtad.
Ha en fin lördag och sköt om dig!


fredag 8 maj 2015

Håll med och le. #blogg100 #bloggswe

069.
Jobbade 9-19 och konstaterar att det händer saker som ställer till det inför en om- och utbyggnad när det kommer revideringar i vägen för redan utfört jobb. Jag har därmed jobb på måndag med. Lagerplatser ska läggas till och prislappar ska skrivas ut. Ändå har jag stått och ändrat, lagt till och dragit ifrån nästan hela dagen. Förutom när jag plockat varor och gett råd till kunder.

Är vansinnigt trött efter veckan som gått och blev så jätteglad över att komma hem till mannen och en stor gryta moules marinières. Sitter nu och äter Maasdamer och skrotar runt i största allmänhet. Mannen blev uppringd av en systerson och nu pladdrar de guror i parti och minut. Kan de gott göra, jag njuter av tystnaden och lugnet, samt att bara vara.

I morgon ska mannen på gitarrmässa. Jag har inte bestämt mig för om jag ska följa med än. Förra året var det roligt och jag har samma bestämda uppfattning om vilka guror som är snygga, som när det handlar om bilar. Min egen bil är inte snygg, snarare söt. Har jag berättat om när jag skulle köpa den, min "precious"?

Jag behövde en ny bil, då den gamla krånglade och dessutom blev påkörd på en parkering, så att försäkringsbolaget bedömde att den skulle skrotas. Bara att tacka och ta emot. Jag var övertygad om att dörrarna skulle bytas ut, men icke. Min käre far frågar mig vilken bil jag tänkt mig och jag svarar "en blå". Att han inte fick krupp! De sista bilarna var röda och ställde bara till bekymmer, ergo...

Jag letade, provade flera olika fabrikat och till slut fann jag min pärla. Det var viktigt för mig att det var en ny bil, eftersom jag skulle köra mycket på grund av arbetet, att den var bränslesnål och att den hade bra försäkringar och garantier. Det blev lite bråttom, därför blev den inte blå för då hade jag fått vänta en månad till; den är vackert gråblå och jag älskar den än, min lilla Clio.

Den har fått bekänna färg på många sätt och vis. Rally i "lilla Norge" på vägen till stugan jag hyrde ute i obygden när jag jobbade på Nordby, racerkörning till och från Bovall och Mölndal, samt lite "finkörning" då och då. En, säger en, fortkörningsbot har jag fått. Jag är säker på att jag körde 130 förbi Torp, men farbror Lisen sa att det var 115. Jag må vara envis ibland, men det finns tillfällen...

En vacker dag ska jag ta Firebirden i guld till jobbet, men det blir en annan historia.

Nu är det dags att avrunda denna dag och sussa sött. Hoppas du gör detsamma!


torsdag 7 maj 2015

Headhuntad? #blogg100 #bloggswe

068.
Vilken dag det blev! Jag var lite trött i början av dagen, men det blev bättre ganska snabbt. Vi firade ju mannens hemkomst och såsom nybliven VD, koncernchef och styrelseordförande bör man få lite extra gott att äta och dricka. Även jag, som blivit styrelsesuppleant, minsann. Det var länge sen, men jag har faktiskt också varit ordförande i en styrelse. För Lekskolan, när barnen var små...

Vi började såhär:


Tack syster M, för den möjligheten! God var den också, så kom gärna med fler.
Mannen hade mycket att berätta förstås, varför vi tillbringade en stor del av kvällen i köket och middagen blev långdragen och god. Den såg ut på detta viset:


Oxfilé, rutig potatis, svampsås och lite grönt. Vinet skaffade vi i Tyskland förra sommaren och nu kändes det som ett lagom fint tillfälle att avnjuta det.

Jag har lärt mig en massa nyttiga saker på jobbet idag. Karin, som är "ombyggare" och jag har jobbat som små myror med att få allt på plats, både fysiskt och i datorn. Det har varit jätteroligt och under morgondagen ska det bli klart. Hon hittade sakerna och jag la in dem på rätt plats. Mycket efter eget huvud och med den gemensamma idén att "syns det, finns det".

På eftermiddagen ringde min mobil. Ett nummer jag inte kände igen, så jag tryckte bort det. Fick till min stora förvåning ett meddelande intalat och eftersom jag är den nyfikna typen lyssnade jag av det direkt. Hörde inte så bra, på grund av byggandet, så jag fattade inte så mycket av det som sades. Ringde upp personen ifråga och blev inte så mycket klokare för det, men ännu mer nyfiken.

Min profil matchar rollbeskrivningen för ett projekt. Jag blev så paff att jag glömde fråga vilken profil. Lite efterforskningar fick jag ju göra när jag kom hem och då förstod jag bättre, men ändå inte fullt ut. Rollbeskrivningen mailades mig, så att jag skulle få ta ställning om det var något för mig. Jag är fortfarande osäker på vad som förväntas av mig, så jag får nog boka ett möte. Spännande!

Vem vet vad det kan leda till om jag bestämmer mig för att det är något jag vill göra. Just nu är jag lite tveksam. Visserligen skulle det innebära ett stabilt halvår/år ekonomiskt sett, men pengar är inte allt. Vantrivs man på jobbet kan inga pengar i världen uppväga det. Å andra sidan är det en utmaning och kan bli hur roligt som helst. Detta tål att övervägas, men först måste jag ha mer fakta.

Det blir ett tidigt sänggående idag. Alldeles strax, faktiskt. Måste bara skryta över mannen som gjorde en fantastiskt god helstekt kyckling till middag idag.



Kunde inte ha gjort det bättre själv! Majskolvar, ris, sockerärtor och sweet chili-sås serverades till.

Sov gott och ha en bra fredag när du vaknar i morgon!

onsdag 6 maj 2015

Med en liten knorr. #blogg100 #bloggswe

067.
Rumphugget kort inlägg idag.
Har äntligen träffat och jobbat ihop med en av mina favorit-kursare! Vi har inte setts på sex år, så det var verkligen på tiden. Hoppas jag får komma tillbaka många gånger. Några strödagar är bokade, samt två hela veckor innan midsommar, det ser jag fram emot! Som alltid på ett nytt ställe, blir jag helt slut i huvudet av att inte hitta saker som kunderna frågar efter.

För övrigt konstaterar jag att Fjällbacka har, eller hade, ett likadant apotek. Fast i Åsa är det mer utrymme "bakom". På tal om bakom, har jag fått ännu fler bett "där bak" och blir snart galen av klådan. Kom dock på att jag har världens bästa produkt för ändamålet...


Ja, den säljer jag till alla som har irriterad hud av en eller annan anledning. Solsveda, finnar, irriterad hud, både högt och lågt. Funkar klockrent! Men var snäll och köp den på "rätt" apotek.

Mannen är på ingående, jag har vin på kylning, oxfilén är kryddad, tillbehören förberedda. Jag är så nyfiken att jag nästan smäller av! Måste få veta vad han fått veta i Hufvudstaden i och med avtackningen och efterföljande "öl på stan" med de numera före detta kollegorna.

Auf wienerschnitzel, ta väl hand om dig och de dina!

tisdag 5 maj 2015

Helt vân ude... #blogg100 #bloggswe

066.
Idag har jag gymmat, på betald arbetstid. Jag vet inte vad det heter när man maniskt kliver upp och ner på en liten pall på gymmet, men det gjorde jag i alla fall på jobbet. När jag inte satt på huk och knep eller försökte hänga påsar på spjuten så högt placerade att all uttänjning (eller vad det heter) av kroppen verkar helt onödigt eftersom någon knyckte min pall.

Fint blir det oavsett vilken träningsvärk jag får imorgon. Jag kanske låter som världens latmask när jag säger att dagen i Åsa blir en vilodag. Förutom att jag har en kort dag, så är jag rätt säker på att jag inte ska möblera om. Trött i huvudet kommer jag att bli, det kommer säkert som amen i kyrkan, när jag kommer till ett nytt och okänt ställe. Men det ska också bli roligt!

Förhoppningsvis fastnar inte mannen på vägen hem från den jättestora staden, så vi kan fira i lugn och ro imorgon. Nu är han inte anställd på Klintberg & Way längre och det är jag glad för. Så dåligt som han mådde på grund av dålig företagsledning, bristande lagerhållning och obefintlig personalomsorg gör mig fortfarande vansinnigt arg och ledsen. Nu blir det nya tider!

Samtidigt som K&W monteras ner av den girige Hedin startar mannen eget företag, det kan ju inte bli mer rätt i tiden än så. Lite spännande är det ju förstås, men jag vet vad han går för, därför jag är inte orolig. Den största utmaningen blir att hålla honom på mattan, så han inte jobbar ihjäl sig. Han vet att jag har ögonen på honom och han gillar inte mitt varnande pekfinger. Strålande tider!

Jag är trött och därför blev det enkel mat till mig när jag äntligen tagit mig hem genom regnmassorna. För en som bor i Molndal i närheten av Blöteborg är det inget mot det väder som Flöda hade idag.
Jag kastar in eller på handduken, god natt och sov gott!

Såhär såg maten ut, förresten:

Varmrökt lax med ägg, majonnäs, citron, cf och cornichons
God var den med!

måndag 4 maj 2015

Snacka går ju. #blogg100 #bloggswe

065.
Oj, vad tiden går fort ibland. Idag gjorde mannen sin sista "riktiga" arbetsdag för det företag som varit hans arbetsgivare i sexton år. Tre månaders uppsägningstid kändes kanske lite för mycket, men tja... I morgon blir han avtackad på plats i den jättestora staden. De har ännu inte en aning om vad eller vem de förlorar. Jo, hans kollegor på orderbordet vet förstås, men inte cheferna och VD.

Själv gjorde jag första dagen på länge i Floda. Det är verkligen roligt att vara med där igen och det ska bli riktigt kul när ombygget är klart. Det är mycket trångt där, men redan idag anar jag hur bra det blir. När hantverkarna kom igång ordentligt gick det undan och på ritningen ser allt väldigt bra ut. Vilken tur för mig att jag är bokad där såpass mycket i sommar, det kommer gå som en dans!

Mannen lagade mat idag, det blev en korvgryta som var jättegod och räcker till två lunchlådor tillsammans med pastan som blev över. Jag vet inte vad jag ska hitta på till mig själv imorgon. Eftersom vi är allätare båda två, finns det inget som jag "ska passa på" att äta, bara för att mannen inte är hemma. Troligen blir det en macka med den sista rökta laxen, ägg och majonnäs.

För övrigt är jag förundrad över att jag har fått sex bett av något eländigt fä. (Nej, det är inte en särskrivning och mannen är inget fä.) Två stycken kliande bett fick jag för några dagar sedan på utsidan av höger ben strax ovanför knäet. Till min stora förvåning har jag idag ytterligare fyra bett, parvis och dessutom strax nedanför rumpan på båda "läggen". Jag byter alltid kläder när jag kommer hem, för att inte få katthår på dem och i samma stund började det klia.

Om jag inte gått på allergimedicin redan, hade det blivit helt olidligt, det kan jag lova. Nu undrar jag om jag har ohyra i bilen, som är nystädad eller om någon rörde upp ett bo med blodtörstiga löss under dagen; eller om två lika snabba loppor kilade uppför mina ben, de få stegen jag tog utomhus från bilen till köket. Vanligtvis klär jag inte av mig i köket, men jag tänkte väl spara tid...

Prata med mannen och bli civil samtidigt, liksom. Jo, det är mycket prat här hemma, det är mycket som hänt, händer och ska hända. Det gäller att hålla igång gångjärnen och örongångarna, annars går man i stå parvis. Nu har jag gått i mål med detta inlägg och går till sängs. Natti!

söndag 3 maj 2015

Madame Tyrann. #blogg100 #bloggswe

064.
Färdigkalasat på ett tag nu, tror jag. Vi har haft turen att vara med på två kalas i helgen och idag blir det ishockey för hela slanten. När jag kom hem efter att ha hämtat bilen som fick övernatta uppe på höjden och tankat den, samt hämtat kattmat stod det redan 3-0 till Sverige. Nu leder de med 6-0. Tycker nästan lite synd om österrikarna.

Igår hämtade vi lax och den ska tillagas i stekpanna med ramslökshollandaise och eventuellt potatisrosor som tillbehör. Det beror på hur kreativ jag känner mig när det närmar sig matdags igen. Vi åt ägg och bacon till frunch, vilket är det vanliga när båda är lediga på helgen. Ingen av oss är smörgåsmänniskor och ingen vill ha mat för tidigt.

Arbetskläderna är klara för torkställningen, jag ska bara... Det är inte mycket som är så tråkigt som att hänga tvätt. Jo, att stryka den. (Så det gör jag bara i nödfall.) Måste ju skriva klart detta inlägg och se Tre Kronor styra in ett par, tre mål till. Jämföra olika recept på hollandaisen och skapa ett eget är mycket roligare än att ta hand om tvätt.

Livet är fullt av trista sysslor, men när de väl är gjorda blir åtminstone jag ganska nöjd och tillfreds. Tills nästa gång det är dags, för man gör ju aldrig annat... Eller hur är det nu? Nja, tvätta två dagar per vecka är väl inte så farligt i alla fall? Vi är ju bara två vuxna i hushållet och gör inte av med så mycket. Det finns ju klädrullar med klister att avlägsna kattpäls med.

Jag har ett knep som får katterna att lämna mig ifred när jag lagar mat. Jag öppnar altandörren och tar sedan fram själva snabeln på draken och ställer den i hallen. Sviiiisch, där försvann de ut, ja! Stänger dörren och sedan händer det att jag tar fram resterande kroppsdel och faktiskt rastar snabeldraken, innan jag skalar räkorna, tar hand om fisken eller annat godis.

Det är väl det enda övertaget vi hunsade kattmänniskor har. I allt övrigt är det de som bestämmer. Vi har skapat en bra terrorbalans, som funkar för alla. När tvåbeningarna förlupit hemmet använder de små fyrbenta understundom köksbordet att spana ut från, men icke när de är hemma. Inte särskilt ofta i alla fall och då räcker det med ett "nej" för att de ska veta att det den nya ordningen som gäller.
Tänk om fler kunde lära sig, lika lätt som katter, att nej är ett nej...

Nu ska jag ta hand om tvätten, matchen är slut och mannen ska rasta gräsklipparen. Sånt befattar jag mig helst inte med, men det är av hälsoskäl.
Ha en fin söndag och var rädd om dig!

lördag 2 maj 2015

Bortskämd? #blogg100 #bloggswe

063.
Så skönt att vakna upp idag och det känns som söndag, men är bara lördag! Vi hade en fantastiskt trevlig kväll hos vännerna igår och vi fick massor av god mat, vin och musik. Det var ytterligare ett par där som åtminstone jag inte känner särskilt väl, men det var en synnerligen glad överraskning och roligt att få lära känna dem lite mer. Tack kära värdpar och medgäster!

Vi fortsätter kalasandet idag, hos en kär vän som fyller år om ett par dagar. Det är alltid lika trevligt att umgås med henne och övriga gäster. Vi borde nog få oss lite frukost innan dess, maten ska ju räcka till fler än oss...

Försöker hitta på något att laga till middag i morgon, det går trögt. Jag är väldigt sugen på fisk, och att göra något med denna till:
Hett tillbehör!
Fast å andra sida har jag ju ramslöken att ta vara på. Det är bara att ge sig av till affären och se vad som bjuds. På med kläder och iväg, alltså. Ska bara... 

Ha en fin dag och ta hand om dig själv och varann!

fredag 1 maj 2015

Nyfiken i en strut! #blogg100 #bloggswe

062.
Det var skönt att sova länge idag, det behövde jag efter de senaste dagarnas känslostormar. Jag var helt utmattad när jag kom hem igår och blev sittande en stund vid datorn och pratade med sonen. Pratade såklart med mannen också. Vikariatet avslutades alltså och jag blev avtackad med fina blommor och önskad tillbaka som timmis. Tack alla, för den här tiden, vi ses när vi råkas!


Vi är som sagt bjudna hem till en god vän ikväll. Det ska bli riktigt trevligt! Fler gäster än vi lär vara inbjudna och jag är nyfiken på vilka det kan vara. Det blir kanske några vi aldrig träffat förr, eller gamla bekanta. Jag struntar i vilket, det blir bra oavsett. Att det blir god mat är jag övertygad om, för värden är lika matglad som vi är.

Man måste ju äta lite till frukost (hmm, frunch då) också och idag blev det såhär på tallrikarna:


En solig komposition att bli uppiggad av tänkte jag när molnen började torna upp sig efter en ganska molnfri morgon. Gott var det också! Jag tänker inte göra många knop idag, det räcker att göra sig presentabel innan det bär iväg. Har ju hela tre lediga dagar framför mig. Jo, mannen också förstås.
Han har bara två arbetsdagar kvar som anställd, varav en är avtackningsdagen i Stockholm.

Det blir säkert spännande att träffa alla kollegorna och de är väldigt nyfikna på vad han ska göra hädanefter. De fiskar och frågar, men mannen kan vara mycket hemlig av sig när han vill. Många av kollegorna står också de inför stora förändringar inom företaget och de är nog inte så nöjda. Jag tror det kan vara så att flera av dem också säger upp sig eller låter sig bli uppsagda.

Vilket troligtvis kommer betyda slutet för det företaget som är ytterst nischat och ganska ensamt i sitt slag i Sverige. Sorgligt att det ska behöva gå så långt, när elefanten Hedin klampar in och ska stöpa om allt till en robotverksamhet, utan att ta tillvara på spetskompetensen som finns. Jag har inget bättre ord än skamligt för det. Jo, ett till. Inkompetent. Äh, tre då. Korkat.

Jaja, det är väl så när man har fått storhetsvansinne och inte vill att någon ska tycka, tänka eller agera självständigt för kundens bästa. Att man begriper sig på nybilsbranschen är väl bra; även om jag från flera källor hört att Hedin inte är särskilt mån om de kunderna heller, men att inte sätta sig in i hur reservdels- och eftermarknaden fungerar när man utvidgar verksamheten är inget annat än arrogans.
Lycka till i fortsättningen, Hedin! Det lär behövas...

Nu är det snart dags att ta hand om knopp och kropp, ha en skön 1:a maj och var rädd om dig!